Liten blir stor

Växer så det knakar trots att det inte märks så mycket (tycker jag), dessa osmickrande växtfaser kommer titt som tätt..

Saga är nu 3,5 år och ca 165 cm hög. Efter att problemen vid lastning och tömkörning försvunnit så rullar nu det mesta bara på. Hon tycker dock att det är liiiiite för läskigt att ha en töm på var sida så jag håller mej fortfarande på sidan av eller snett bakom henne när jag tömkör. Hon accepterar dock att tömmarna dras över baken på henne vid varvbyte, både i skritt och trav, utan att bli spänd. När jag tömkör så jobbar vi till 99% över bommar vilket hon gör jättebra. Eftersom vi tömkört så pass mycket så har Saga en väldigt välbyggd rumpa trots sin unga ålder och hon känns mycket mer stabil och välbalanserad än mina två tidigare unghästar.

Välbyggd och stark rumpa 👍

När jag rider Saga så håller vi oftast till ute i skog och mark. Jag har försiktigt börjat rida lite svag öppna på henne när vi skrittat en stund annars rider vi mest bara rakt fram. Vi har börjat galoppera kortare sträckor och även om fattningarna inte sitter så faller hon in i galopp utan att rusa iväg och varierar mellan höger och vänster galopp.

Saga är betydligt mindre ”tränad” för instruktör än va mina två andra unghästar varit, totalt sett har vi kanske tränat för Sussi ca 10 ggr, varav endast en träning uppsuttet, mest bara för att stämma av. Jag tycker ändå att hon ligger bra i fas med vad hon bör kunna för sin ålder, hon bär sej bra både rakt fram och på böjda spår och har lätt för att jobba i lämplig form för sin ålder. Hon kan ridas ut ensam och kan gå både först och sist när man rider ut med sällskap.

Lite kvällsjobb på banan

Då Saga har rätt stora bogblad så åkte jag tidigare i höstas ner till Mustang i Stockholm för att prova ut en sadel till henne. Hon är alls inte lika dramatisk som sin syster men visar ändå väldigt tydligt när en sadel inte ligger bra och jag tycker att det är viktigt att unghästen har en väl passande sadel även under inridningen för att få en positiv upplevelse under utbildningen.

En begagnad Jefferies som både jag och Saga gillade, den tredje sadeln vi provade 👌

Planen för det kommande halvåret är klar, även om den är öppen för förändring vid behov. Vi kommer att rida på i en månad till och sen kommer Saga att få vila helt i december, därefter kommer hon att ridas igång igen i början av januari. Under januari/februari ska galoppfattningarna befästas innan hon sen kommer att få en till viloperiod på 3-4 veckor i mars. I april kommer jag att köra lite programträning med henne för att förhoppningsvis kunna debutera på dressyrbanan på våra hemma-tävlingar i maj. Känns hon inte redo så väntar vi med debuten till i slutet av juni då vi har tävlingar här hemma igen. Vi kommer också att vara med på några hoppträningar under våren för vänja oss inför kommande, smått röriga framridningsbanor. Ser fram emot nästa år!🤩

Uteritt med sällskap av storasyster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: