Bommar i oändlighet

Fyrkanten är en bomövning jag gillar 👍

Alla hästar mår bra av varierad träning och bommar är ett roligt sätt att variera träningspassen med. Oftast rider jag ute i skogen eller på nån gräsplätt nånstans men emellanåt håller jag till på banan vid stallet, dock mest när jag tömkör Saga men nu på slutet har jag kunnat vara där med Sötnos också utan att hon flippat ur, har tidigare inte alls gillat att gå på just den banan av nån anledning som bara hon vet.

En bomövning jag tycker är väldigt bra är fyrkanten, den går att variera på så oändligt många sätt! Vill man så kan man bara skritta rakt på och göra halt framför en bom, mitt i eller över en bom. Man kan göra övningar i alla gångarter, på både raka och böjda spår. Man kan variera storleken på de böjda spåren. Man kan hitta på i princip allt!👌

Denna brukar jag köra i både skritt och trav med Saga när jag tömkör

Saga är väldigt van att jobba över bommar på töm, det är nåt vi gjort ”mycket”, trots att hon bara är 3 år så följer hon spåren fint och gillar att jobba. Det blir inga långa eller hårda pass, oftast håller vi på i ca 20 minuter. Viktigast tycker jag är att byta håll ofta så det inte blir ett monotont arbete i samma varv hela tiden. Även viktigt med rakriktning så att unghästen inte jobbar på böjda spår hela tiden.

Denna variant brukar jag göra när jag rider Sötnos, storlekarna på volterna justeras efter gångart, rider den i både skritt och trav 👍

Sötnos som är 5 år är också van att jobba över bommar, hon kan dock bli lite frustrerad i skrittarbetet ibland. Övningen med småvolterna tycker jag dock är väldigt bra för att få henne mjuk i sidorna. När jag rider den i skritt så gör jag ganska små volter där jag kan böja henne ordentligt. I traven varierar jag storleken beroende på hur hon känns för dagen. Mitt mål i denna övning är att kunna göra den i galopp, men än är hon inte så stark så att hon klarar av det, kommer att dröja något år innan det är genomförbart. För att förenkla övningen innan galoppen är stark nog kan man göra fyrkanten lite större, antingen med två bomma på varje sida eller så skjuter man inte ihop bommarna lika mycket som jag gjort på bilderna, i början är det även lämpligt att bara göra en liten volt i volten för att sen rulla på i galopp på den stora volten, för att sen samla ihop lite och lägga en ny liten volt. Brukar lägga upp denna övning i intervaller och börjar alltid med den för dagen lite stelare sidan. När jag skrittat övningen i båda varven så brukar jag låta hästen trava och galoppera längs fyrkantsspåret i låg form innan jag gör övningen i trav. Innan jag avslutar passet galopperar vi lite till längs spåret innan avjoggning och slutligen avskrittning i skogen.

Hoppas den inspirerar lite och kom ihåg att ha kul ihop med din häst. Ha en bra höst allesammans 🍂🍁

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: