Lågintensiv träning bland tallar och björksly

I södra Gästrikland finns det riktigt bra träningsmöjligheter ute i skog och mark, det finns massvis av stigar och andra bra ridvägar, och jag är bortskämd med att ha åsen alldeles bakom stallet! Inom en radie av 500 m kan jag få till ett riktigt bra träningspass i backarna för att bygga rumpa och rygg 💪

”Sötnos” blickar ut över sommarhagen där nere bakom småbjörkarna

Den ena backen jag använder mej utav är en stig med mycket rötter, en naturlig cavaletti helt enkelt. Lite fastare underlag än den andra backen som är lite mer sandig/stenig/snårig.

Mycket rötter som gör att hästen måste ha koll på vart den sätter fötterna

När jag backtränar ”Sötnos” så brukar jag köra 3 ”varv” åt varje håll så att hon får gå både uppför och nedför lika många gånger på de olika underlagen. I uppförsbackarna får hon skritta långsamt i låg form och i nedförsbackarna brukar jag göra 10 st halter/nedfart för att hon ska sätta under sej bakbenen ordentligt. Mellan backarna är det ca 100 m och där brukar jag låta henne jogga långsamt i låg form. Som avslutning brukar jag låta henne galoppera uppför backen bakom stallet innan avskrittning. Denna träning tar ca 20 minuter och då har vi fått in 6 st uppförsbackar, 6 st nedförsbackar och 60 st halter totalt.

Stenig backe med lösgrus där man lär anpassa farten efter terrängen

Att göra halt i nedförsbacke hjälper hästen att sätta under sej bakbenen i halten. Att gå i backar, både uppför och nedför, känns i musklerna. Detta är ingen träning som passar en otränad häst, då får den garanterat ordentlig träningsvärk. ”Sötnos” är 5 år nu och i bra form, både konditionsmässigt och styrkemässigt så hon klarar det utan problem. Jag har börjat introducerat backarna för Saga också men då hon bara är 3 år så kör vi bara en uppförsbacke och en nedförsbacke (utan halter) och så varierar vi vilken backe vi börjar med, stenig eller den mer fasta backen. Nu väntar ett långt sommarlov för Saga medan ”Sötnos” jobbar på med nån semestervecka här och där, allt för att hålla hennes humör på en bra nivå 🌞

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: