Summering och planering

2019 börjar lida mot sitt slut. Det här året har innehållit både toppar och dalar, så som det ofta är i hästvärlden. På minussidan ligger saker som smittan av EHV 4- viruset, sadelobehag, tappad känsla, viktminskning och lastproblem. På plussidan ligger glada och arbetsvilliga hästar, träning som ger resultat och uppnådda mål.

Det stora målet med Sötnos var att komma till start på några dressyrtävlingar, främst på hemmaplan. För att komma dit gjorde jag tillsammans med Sussi en plan för hur träningen skulle läggas upp. Fokus är det stärkande och lösgörande arbetet, för att stärka hennes rygg och länd och för att få en smidig häst som är lätt i handen. Jag har även nött en hel del delar ur dressyrprogrammet vi tävlat under året för att hon ska vara trygg i det när det är dags för start.

Målet är uppnått, vi har kommit till start fyra gånger under året varav tre på hemmaplan och den den fjärde och sista på bortaplan. Skillnaden har varit stor mellan starterna och utvecklingen är positiv!

Målet med Saga var att lastningsproblemet skulle tränas bort, att hon skulle kunna tömköras i alla gångarter, sadelvänjas samt kunna lösgalopperas i ridhuset. Allt börjar falla på plats, det som inte riktigt är befäst är galoppen på töm.

I slutet av november/början av december kommer mina hästar att få en aktiv vila och en träningsplan för 2020 kommer att göras. Min tanke va att Sötnos skulle slippa ha mej på ryggen under ca 4 veckor och att jag under den tiden skulle tömköra och lösgaloppera henne, en tanke som jag snabbt ändrade. Den blivande 5-åringen blir lite för het att tömköra när hon har så pass bra kondis, tyvärr. Istället för att jobba i lugn skritt och långsam jogg så taggar hon igång mer och mer och tömkörningspasset blir till en riktigt fight istället för att vara uppbyggande, vilket bara leder till spänningar. Jag vill ändå försöka få till två tömkörningspass i veckan under ”vilan” så planen ser nu ut så att jag tänker rida en dag i veckan, lösgaloppera en dag och tömköra två dagar, men inte två ggr i rad utan t.ex tömkörning – lösgalopp – tömkörning – ridning. På så vis hoppas jag att hon ska kunna arbeta någorlunda lugnt på töm. Om det lyckas återstår att se 😅

Planen för Saga är att hon ska få vila från tömkörning under ca 4-5 veckor och att hon istället ska få åka upp till ridhuset och lösgaloppera en gång i veckan och sen gå ut på promenader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: