Skifta bett bara för att?

Det är bra att byta bett, helst ska man ha 2-3 olika plus ett bettlöst alternativ att variera emellan. Ofta. Det är va som sägs och jag håller med, det är bra med variation. Men om hästen inte håller med då?

När Sötnos reds in så köpte jag ett Golden wing-bett åt henne och det är fortfarande det bett hon gillar bäst. Tyvärr så blev just det bettet inte godkänt att tävla på efter ett tag.

Jag gillar Sprengerbetten, jag har ett vanligt tredelat med lösa ringar och ett tvådelat baucherbett med lock up-funktion, Santina och Fiffi gillade båda betten och jag bytte ofta mellan just dom två.

På Sötnos används nu det tredelade med lösa ringar och det funkar bra och ger en fin känsla i munnen. Eftersom det är bra att variera så har jag även ett rakt bett med fasta ringar och ett tredelat eggbett. Sötnos hatar båda alternativen, även baucherbettet.. Att det är pga ovana har jag uteslutit då det inte är alltför stor skillnad på betten egentligen. Byter nu bett alltmer sällan, jag dock två träns jag varierar emellan. Ett micklem och ett med aachennosgrimma.

Om schwunget i traven försvinner helt och om hästen sänker ryggen och tappar galoppen pga bettbyte, är bettvariation då verkligen det bästa för just min häst? Om hästen biter sej fast i bettet och den fina känslan som finns där med det ”vanliga” är som bortblåst, vem är då jag att bestämma att hon ska må bra av att skifta bett? Tror vi fortsätter att köra på med vårt eget race, det har ju faktiskt funkat bra hittills!

Hur ofta byter ni bett och vilka modeller byter ni emellan?😊 Jag har faktiskt ett bett kvar som jag skulle vilja prova innan jag ger upp och det är ett Novbett..

En kommentar på “Skifta bett bara för att?

Add yours

  1. Bettlöst, alltid, studerat hästens mun i min utbildning och kommer aldrig sätta in ett bett där. Mer. Någonsin. (Och kan därmed inte tävla)!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: