Lastträning..

Jag ska erkänna att jag inte lagt ner så mycket tid på att lastträna Saga sen hon kastade sej i vintras och jag bröt båtbenet. Delvis för att jag hade ont länge (och ibland fortfarande känner av) men också av slöhet.

Jag har funderat mycket på hur jag ska gå till väga. Saga är mycket känsligare än va Sötnos är och jag har kort stubin. Tålamodet är det inget större fel på men humöret. När det kommer till lastning är det inte hästen jag blir arg på, utan allt runt omkring.

Hur löser jag allt annars? Jo, jag gör det själv!😀

Min plan blev att jag ska lastträna ensam, för då har jag ingen att bli arg på. Jag vill ju inte va beroende av lasthjälp sen så då kan jag lika gärna hitta ett sätt där jag är ensam redan från början. Ja, jag vet. Man ska inte va ensam när man lastar och i synnerhet inte när man håller på med unghästar, men det passar mej bäst.

Provade att lasta Saga en kväll när ingen annan va i stallet och hyresvärden med familj va borta, allt för att minimera att nån skulle röra sej på gången. Fick in henne i transporten några gånger efter en hel del mutor (morotsbitar) men utan att sätta för något bakom. Hon va lite skeptisk i början men hon kastade sej inte bakåt iaf.

Vid nästa försök va vi återigen ensamma, alla va borta och jag skulle ha hand om kvällsfodringen. Kopplade på transporten och tog ut Saga. Hon gick in i den relativt fort och jag stod på andra sidan och strök henne över halsen och ryggen och provade att gå längre bak utan att hon skulle backa. Det gick över förväntan och jag lät henne backa ur, för att sen gå i igen. Denna gång tog jag bommen och höll den bakom henne och genast blev hon spänd och började sätta sej. Släppte bommen och hon stod kvar.

Saga har ett rätt sluttande kors och när hon spände sej och backade mot bommen så insåg jag att bommen liksom hamnar uppe på rumpan istället för att stoppa henne från att backa. Sista försöket vi gjorde så sänkte jag bommen till ponnymått, nåt jag inte tycker ska behövas då hon ändå är över 1,60, men värt att prova. Hästen knatar in i transporten, jag satte för bommen och hästen står lugnt?!

Nästa gång vi tränade så va mamma i stallet, men fick ”order” om att inte lägga sej i eller komma med idéer och kommentarer. Saga går in i transporten, jag sätter för den låga bommen, hon backar emot den, och går fram igen. Lugn. Gjorde om proceduren 3 gånger på under 5 minuter. Hon fick massor av klappar och morötter och fick sen gå in till sin box, varför nöta mer än nödvändigt.

Planen är nu att göra så här några gånger till innan jag provar att fälla upp luckan, och sen att stå instängd i transporten utan att köra några gånger innan vi börjar rulla kortare sträckor. Min förhoppning är att vi ska ta oss till ridhuset när inomhussäsongen börjar, dvs i oktober, och det känns fullt möjligt!

Och ja, när vi börjar rulla så kommer jag att ha nån mer med mej 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: