Välbehövlig vila och riktlinjer för igångsättning

Sötnos har aldrig varit bra på att vila, nånsin. Har hon inte fått nån form av aktivitet minst 2 dagar/vecka så här hon blivit sur och emellanåt elak. Har räckt med promenad (även om hon fightats en hel del) eller en lösgalopp i ridhuset, bara hon fått göra nåt mer än att bara vara häst, och så har det varit sen hon blev friskskriven som 1,5-åring.

I sommar är det faktiskt första gången hon vilat helt och hållet under 4,5 vecka och hon har funnit sej riktigt bra i att bara gå in och ut från hagen, jag är så himla glad och nöjd över det då hon verkligen behövt vila både kropp och knopp! Min önskedröm va ju att vilan skulle ge henne några extrakilon att förvandla till muskler senare i höst men den drömmen slog inte riktigt in.

Istället för att jämna ut sej och biffa till sej lite under vilan så växte hon lite mer i bak och följer fint sin mors fotspår genom att direkt tappa muskler så fort de inte tränas..

Istället för att bli tjock av allt gräs så får hon mer hö inne än va hon får vintertid, plus Wollerts fölmix, för att inte tappa vikt utan hålla sej fint till iaf..

Saga är mer åt det lättfödda hållet, hon har lagt på sej en liten gräsbula och är rätt nöjd med det oaktiva livet. Även hon har vilat helt från promenader och tömkörning under 4,5 vecka och tanken är att hon ska få vila nån vecka till innan jag påbörjar hennes igångsättning.

På 4,5 vecka så hinner inte hästen tappa nämnvärt mycket kondis. När nu Sötnos ska sättas igång igen så tänker jag ändå börja med mycket skritt eftersom hon förlorat en del muskler, igen. Tanken är att vi ska gå en hel del off road och klättra lite försiktigt för att få tillbaka lite kraft i rygg och rumpa blandat med lite lätt jogg, så småning om lägger vi in galoppfattningar för att bygga ännu mer bakdel. Att bara sitta och galoppera längre sträckor ger inte lika mycket ur den uppbyggande synvinkeln tycker jag. Om 2,5 vecka smyger vi igång med uppbyggande träningar med bommar för Sussi, väldigt basic till att börja med. Räknar med att kunna träna lika som innan vilan i slutet av augusti/början av september, om inget oförutsett händer. I slutet av september är det dags för en dressyrstart igen och fram till dess bygger vi vidare, både kroppsligt och programmässigt.

När det gäller Sagas igångsättning så blir det först och främst promenader till att börja med för att sen lägga in några kortare travstunder på lina. I slutet av augusti räknar jag med att vi ska börja tömköra igen, riktigt längtar till att få börja ”träna” lite mer, även om det bara blir korta stunder. Kommer även fortsätta med lastträningen, i går hon, nu ska ”bara” bommen sättas för och luckan fällas upp 😅👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: