Nya sidor och oväntade roller

Av Saga och Sötnos så är Saga den försiktiga, och så har det alltid varit. Även när mamma Santina levde så såg Saga upp till storasyster och efter att Santina avlivats så blev Sötnos Sagas stora trygghet.

Då min kompis inte hittat nåt lämpligt bete till sin ettåring så flyttade hon mammahästen till stallet där mina hästar står istället, för att avvänja sto och ”föl”. Hennes häst skulle gå tillsammans med mina två, hennes är ranghög och mina inte så ranghöga, men aldrig gått med nån om annan häst än Santina. Jag hade innan ihopsläpp trott att Saga skulle vara lite avvaktande och att Sötnos skulle försvara Saga, som hon alltid gör annars.

Jag kunde inte ha haft mer fel. Saga blev som ett plåster på den nya hästen och Sötnos fick knappt chans att hälsa. Sötnos är inte så framfusig när det gäller nya bekantskaper och hon är aningen reserverad och går inte så nära baken på den nya hästen. Saga som aldrig lagt öronen bakåt, varken åt människa eller häst, sparkade bakut och träffade Sötnos på benet, tack och lov på en mjukdel så det blev bara ett jack 2 dm ovanför framknät, men det har tagit tid för såret att läka i denna värme. Det ser iaf fint ut och är inte infekterat, och sår har vi en viss vana av, jag och Sötnos.

Vid intag den första dagen stod Saga tätt intill den nya hästen och Sötnos en bit ifrån. Den nya hästen gick först in i stallet och i vanlig ordning släppte jag Sötnos vid stalldörren för att hon själv skulle kunna gå in i sin box. Trots att den nya stod i instängd i sin box så vände Sötnos i stallgången och vågade inte gå in till sej.

Det har efterhand blivit en rätt harmonisk liten flock trots allt, även om Saga dag 2 fick för sej att börja dia på den nya hästen som fortfarande hade mjölkfyllt juver. Saga fortsätter att hålla sej nära den nya hästen men Sötnos blir allt tuffare och vågar ställa sej närmast grinden vid intag, även om hon flyttar sej snabbt om de andra kommer för nära.

Att en häst med så mycket humör och åsikter om allt och mer därtill är så försiktig och ranglåg kan jag tycka är lite märkligt, jag är dock glad att hon inte är kaxig och ger sej in i en fight och skadar sej på riktigt. Det här beteendet återspeglar sej lite på tävling, jag hade inte räknat med att Sötnos skulle vara så försiktig och mötesskygg som hon faktiskt är.. Jag är även förvånad över att Saga, som är en liten mespropp jämfört med Sötnos, är så på och framfusig..

Blev inget träningsinlägg detta, men mina hästar har lite sommarledigt nu för att orka ta sej an nya utmaningar i höst, och jag måste säga att jag är väldigt positivt överraskad över Sötnos som nu vilat i 4,5 vecka utan att vara sur och arg 🐴💪

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: