Äntligen tävlingsdebut!

Egentligen är det helt galet att jag ens kan skriva det här, att jag kunnat anmäla oss till vår första tävling. Först trodde jag att hon va döfödd, sen sprack urinblåsan och sen kom den där jäkla infektionen med resistenta bakterier som gjorde att hon blev tvungen att sövas 4 ggr under sin 8 veckor långa Strömsholmsvistelse för att bli kvitt allt skit i såret. För att inte tala om 7 månader boxvila efter det.. Sen så har hon ju voltat över ridbanestaketet, galopperat 7 km efter asfalt och var nära att fronta med en lastbil också, livet med ”Sötnos” har under de här 4 åren inneburit att man stått med hjärtat i halsgropen mer än en gång, en hel del tårar har det givetvis också varit.

När ”Sötnos” tillfrisknat helt efter EHV-4-utbrottet i februari så började igångsättningen med sikte på tävlingsdebut i maj. Då hon har rätt stor galopp och inte är så ”ihop” (så klart, eftersom hon bara är 4 år) så kändes ett dressyrpremiär på lång bana som en bra start, vill inte trycka ihop henne på en 20×40-bana riktigt än.

Fast jag haft den här drömmen ända sen jag betäckte Santina sommaren 2014 så va det ändå en surrealistisk känsla att få bekräfta anmälan i TDB, söndagen den 5 maj skulle det äntligen bli dags, efter nästan 3 års uppehåll på dressyrbanan för min del.

När jag väl bekräftat min anmälan så gjorde jag en enklare träningsplan fram till tävlingen, tänkte igenom vad vi behövde förbättra för att få till en, enligt mej, godkänd ritt. Jag förväntar mej inget toppresultat men vill ha en bra första tävlingsupplevevelse, jag vill ha ett bra flyt och att galoppfattningarna sitter, det är prio 1. Då vi aldrig tränat i grupp så pratade jag med hopptränaren som kommer hit till klubben om vi kunde komma och vara med på en eller två hoppträningar, inte för att hoppa utan för att få rida runt med de andra när dom värmde upp, vilket va helt ok. Nåt som mer som kommer att vara nytt på tävlingsdagen är ju transporten där domaren ska att sitta. Den kommer att stå placerad utanför ridbanan, och där står aldrig nån transport vanligtvis. Det måste ju också tränas på, mycket att göra och bara 5 veckor kvar…

Veckoplanen jag gjorde såg ut ungefär så här:

* Träning för Sussi på tisdagar med fokus på programridning

* 2 dagars uteritt med fokus på framåtbjudning och galoppfattningar

* 1 dag med miljö/transportträning vid ridbanan alternativt vara med på uppvärmningen på hoppträning

Mer än så vill jag inte planera då jag alltid lär vara flexibel, jag tycker ändå att jag fick med de saker som va viktiga för mej och för att ”Sötnos” ska få så bra mental förberedelse som möjligt.

Tävlingsdagen närmade sej med stormsteg och plötsligt va det söndag den 5 maj. Min planering höll riktigt bra, jag hann med två ”hoppträningar” och två miljöträningar med transport, varav en med delar av dressyrstaketet framplockat.

”Sötnos” var oväntat sansad och lugn vid ankomsten till ridbanan, blåste upp sej lite och va aningen stegringsbenägen vid framskrittningen på åkern men när vi väl gick in på framridningsbanan släppte det, mötesskygg va hon dock så istället för att bråka alltför mycket anpassade vi vår uppvärmning mycket efter de andra ekipagen där inne.

När vi sen kom in på tävlingsbanan gjorde hon det hon skulle. Självklart fanns mååååååånga saker att förbättra men hon satte alla fyra galoppfattningarna och vi höll oss innanför dressyrstaketet vilket va det jag satt som mål. Jag visste ju redan innan att saker som form, lösgjordhet och fattningar inte alltid sitter så utefter de förutsättningarna tycker jag att hon gjorde ett fin prestation och jag är SUPERNÖJD med min häst som även fick fina kommentarer av domaren 😍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: