Nya metoder och annat tänk

Som jag skrivit i mitt tidigare inlägg om ”Saga” så är hon den absolut snällaste häst jag nånsin haft i min ägo. Hela hon utstrålar vänlighet och hon tar alla chanser hon får till att mysa. Borstar man henne i boxen så har man hennes huvud i famnen hela tiden. Har man ”Sötnos” uppställd i gången så har man ”Sagas” huvud på sin axel och när man då vänder sej om så trycker hon pannan emot en. Hon har aldrig fölnafsat eller sparkats. Hon är helt enkelt genomsnäll. Men känslig…

Ni som läst mitt förra inlägg om henne vet att tömkörningspremiären tidigt i höstas inte alls slutade bra och att vår sista lastträning slutade med ett brutet båtben för min del. Under hösten jobbade vi på med longering, ingen favoritövning för min del, men hon accepterade linan bra så man lär ju va flexibel i sitt tänk.

Inne i stallet så övade vi med en gammal töm, jag drog den över henne och längs med sidorna och lät den ligga över rumpan när jag borstade, och det tog inte många gånger innan det va ok. I stallet.

Då jag tycker att longering är fruktansvärt enformigt så vill jag ju ändå kunna tömköra min häst, det måste ju gå? Slängde på tömkörningsgjorden, tog tömmarna och gick ut på stallplanen. Fäste yttertömmen i kapsonen och lät tömmen löpa genom ringen på ryggen, innertömmen fäste jag enbart i kapsonen, och så tog vi några trevande steg och det funkade faktiskt!

Efter att ha fäst tömmarna på det viset några gånger så provade jag att dra innertömmen genom ringen på kapsonen och fäste den i en sidoring på gjorden, som ett ställande tygeltag och det funkade också, riktigt bra t.o.m!

Veckorna rullade på och tömkörningen funkade, yttertömmen som låg över ryggen och nuddade henne då och då utan att hon blev spänd. Tänkte i mitt stilla sinne att nu kan jag ha tömmarna som vanligt och fäste båda i kapsonen och genom ringarna på ryggen. Gick bra i några meter men sen fick hon fullständig panik och drog järnet ner till hagen som va tom, vände och rusade in i stallet, till ”Sötnos” som är hennes stora trygghet. Gick in och hämtade henne igen och tänkte att vi nu va tillbaka på ruta ett. Satte tömmarna som innan, dvs innertömmen via kapsonen till gjorden och det gick hur bra som helst. VARFÖR?! Varför accepterar hon att yttertömmen löper över ryggen när innertömmen inte kan löpa genom ringen längst upp på gjorden?!

Efter nyår kom veterinären och kollade tänderna på båda hästarna, ”Sagas” vargtänder togs bort och efter några veckor började jag vänja henne vid bett, jag brukar inte börja med det innan munnen kollats. Första gången tyckte hon att det va väldigt äckligt men accepterade bettet relativt fort.

Vi tömkör nu mest med bett, samma tömfästning som tidigare och allt flyter på bra, både i skritt och trav. På voltspåret formar hon sej väldigt fint och sänker halsen i båda gångarterna, mycket med hjälp av den ställande tömmen. De raka spåren nöter vi fortfarande lite med då hon inte vill ha mej för långt bakom och jag lär hitta en ny position för att kunna jobba henne mer rakt. Det som är lite tråkigt med att lära tömköra så här är att det blir en liten procedur varje gång vi ska byta varv, men funkar det bra så här så är det väl bara att finna sej det. Man måste kunna kompromissa tycker jag, även med sin häst.

”Saga” saknar mycket av ”Sötnos” framåtbjudning, inte så att hon är seg på nåt vis men hon går gärna in bakom mej när vi är ute och går istället för att ta för sej. Man får pusha och berömma lite extra för att hon ska aktivera steget och tuffa till sej, och gå bredvid mej istället för att gömma sej. Jag vill inte ha henne i min zon, där vill jag vara själv. Under våra promenader brukar vi träna mycket på att hon ska göra halt på röstkommando medan jag fortfarande går sakta, eller att hon ska börja gå framåt på kommando medan jag fortfarande står still och det går bättre och bättre.

”Saga” är riktigt rolig att jobba med men det krävs ett annat tankesätt än när jag hanterar ”Sötnos”. I vår är målet att hon ska kunna tömköras i alla gångarter och innan året är slut SKA jag kunna lasta henne utan hjälp. Trägen vinner 😅💪

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: