När allt kanske går vägen ändå

Veckan innan jag bestämt att min treåring ska får 3 månader total vila över sommaren så bokade jag tid hos en equiterapeut för att kolla igenom ”Sötnos” så att hon vid ev behandling skulle kunna få tid att återhämta sej innan det va dags att börja rida igen. Equiterapeuten sa att jag hade en otrooooligt fin häst med enorm kapacitet, MEN som är snudd på överrörlig i länden så att ställa av henne helt under en så lång period som tre månader va verkligen inget hon rekommenderade då ”Sötnos” behöver arbeta för att hålla länden stark och stabil. Hon märkte även mycket ömhet vid sadelläget..

För att hjälpa ”Sötnos” att aktivera musklerna i bakdelen så visade equiterapeuten hur jag skulle tejpa med kinesisk tejp som skulle sitta i 5 dagar, vara utan i 3-4 dagar för att sen tejpa igen. Så skulle jag göra i två månader. Hon visade även två punkter som jag skulle trycka på innan ridning.

På väg hem från kliniken bokade jag tid för sadelutprovning, det dåliga samvetet gnagde. Jag har åkt ner till Mustang i Märsta i 12 års tid för att köpa sadlar så två veckor senare rullade vi även dit med ”Sötnos”. Hade sagt vid bokningstillfället att jag ville ha en begagnad hoppsadel då jag tycker att det kändes säkrare att rida en unghäst i. Efter X antal provade hoppsadlar så bad jag om att få prova en dressyrsadel. Sagt och gjort, en passande dressyrsadel plockades fram och när jag hoppade upp så rörde sej hela hästen annorlunda, hon sökte sej ner i form och jobbade med hela kroppen. En halvtimme senare åkte vi hemåt med en sprillans ny dressyrsadel och med en växande treåring som i min värld ska vila men som kanske inte klarar av det?! Inte riktigt va jag räknat med..

Sommaren gick och min treåring va mycket nöjd över att slippa vila. Planen för resterande delen av året gjordes om, istället för att vila så skulle vi nu hålla igång men bara rida i skogen och strunta helt i höstens träningar, det gick bli hennes ”vila”. Veckorna bestod av tre pass/vecka, oftast ett ridpass och två tömkörningspass eller tvärtom, och så fick hon 1-2 veckors vila då och då.

Tyckte att sadeln började ligga lite sämre så tre månader efter sadelutprovningen åkte vi tillbaka till Märsta för en check och mycket riktigt, hästen har breddat sej ännu mer och sadeln va för trång. En ny sadel prövades ut och vi rekommenderades att komma tillbaka i januari för att kolla så att den fortfarande passar.

Den uteblivna vilan resulterade i en treåring som hade mycket energi och lite ”för bra” kondis för att bara va 3 år. Hon rör sej väldigt mycket och stort så absolut, kondisen behövs, men det gör också att hon kräver mycket för att bli av med sin överskottsenergi och det i kombination med hennes unga ålder är en ständig balansgång som alltid lär finnas i bakhuvudet.

Nåt som ”Sötnos” gillar väldigt mycket är våra lösgalopper i ridhuset så lär livet kör ihop sej med jobb och barn så känns det skönt att bara kunna lasta hästen och åka dit och låta henne springa lös i ca 10 minuter. Hon är lyhörd och svarar bra på kommandon och är verkligen supernöjd efteråt!

Nu är min lilla räka en nybliven 4-åring och vi ska ÄNTLIGEN börja träna för Sussi igen, här ska byggas, med fokus på rakriktning och liksidighet! I maj är tanken att vi ska debutera på tävlingsbanan och ser faktiskt ut som om vi kommer att lyckas 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Starta en blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: